Milyen gondozást igényel egy lakásban élő macska?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A macskák természetüknél fogva ragadozók, akik szeretnek a szabadban lenni, ahol rengeteg élmény és vadászati lehetőség várja őket. De emellett népszerű házikedvencek is, akik egy kis lakásban is gond nélkül elélnek. Íme néhány tipp, hogy a lakásban tartott macska is jól érezze magát a bőrében.

Rengeteg mozgás és privát szféra 

Még a házimacskákat is erős ragadozó ösztöneik vezérlik, ezért, ha nem juthatnak ki a szabadba, rengeteg ingerre és sok mozgásra van szükségük ahhoz, hogy ösztönös viselkedésüket irányítani tudják. Ellenkező esetben a felgyülemlett energiát nemkívánatos viselkedéssel vezethetik le, például a bútorok összekarmolásával vagy a függönyökön való felmászással.  

Legtöbbször nem számít, hogy mekkora lakásban élsz, de a tereket egy kicsit a macskád igényeihez kell igazítani. Van néhány egyszerű dolog, amely ösztönzőleg hat macskád játékosságára és kíváncsiságára. Mindenekelőtt rengeteg játékot kell biztosítanod számára, és meg kell találnod, hogy melyiket fogja igazán élvezni. Egyes macskák a különböző labdákat és golyókat szeretik, mások a tollfarkú egereket. Megint másokat órákig szórakoztatnak a különböző lógó tárgyak vagy interaktív játékok. 

A kaparófa és a különböző mászókák szintén elengedhetetlenek. A macskák természetüknél fogva a magasan fekvő pihenőhelyeket keresik, ahonnan jól rálátnak a környezetükre. Ezért jó ötlet olyan helyeket kialakítani, ahova felmászhatnak. Ideális esetben helyezd őket egy ablak közelébe, hogy macskád láthassa a külvilágot. Pihenéshez macskád valószínűleg olyan rejtett helyet keres majd, ahol biztonságban érzi magát, és ahová bármikor visszavonulhat, ha egy kis nyugalomra és egyedüllétre van szüksége. Lehet, hogy egy polcot vagy egy fiókot talál magának a szekrényben. Ha lehetséges, tartsd ezt a területet a macska számára elkülönítve, például ruhák helyett csak a macskának szánt takarót helyezd oda.  

A macskaalom megfelelő elhelyezése is rendkívül fontos. A legfontosabb, hogy megfelelő privát szférát biztosíts számára. Végül, de nem utolsósorban ne felejtsd el rendszeresen cserélni az almot

A macska táplálása 

A lakásban élő macskáknak is minőségi étrendre van szükségük a boldog élethez, amely tartalmaz mindent, ami az egészségükhöz szükséges. A lakásban tartott macskáknak szánt eledelnek rostokban, probiotikumokban és antioxidánsokban gazdagnak kell lennie, hogy elősegítse az egészséges emésztést és a bezoárok könnyű távozását.

Vigyázz, hogy ne túletesd macskádat. A benti macska nem mozog annyit, mint a kinti, ezért kisebb az energiaszükséglete. Emellett az ivartalanított macskáknak olyan eledelre van szükségük, amely  optimális pH- és ásványi anyag egyensúlyt biztosít a vese és a húgyutak egészségének megőrzése érdekében. 

A macskák szívesen rágcsálnak zöld leveleket, hogy így tisztítsák meg emésztőrendszerüket. A rostban gazdag táplálék mellett érdemes ezt is biztosítani számukra. Nagyon boldoggá teszi őket, ha macskamentát, zöldfüvet vagy például valeriánát szerzel be otthonra. A macskák imádják ezeket a növényeket!

Tedd macskabiztossá otthonodat 

A macska lakásban tartása viszonylag biztonságos. Nem kell az autóktól, kutyáktól vagy más veszélyektől tartani. Mégis vannak dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni. 

Az első és legfontosabbak a mérgező növények, amelyek legtöbbünk otthonában megtalálhatók. A legnépszerűbb virágok gyakran jelentenek veszélyt kedvenceinkre. Ezek közé tartozik a monstera (könnyezőpálma), az afrikai csalán, a muskátli, a fikusz és az orchidea. A lista azonban ennél sokkal hosszabb, ezért javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért ellenőrizd az összes virágod. Ezeket a virágokat úgy kell elhelyezni, hogy a macska ne tudjon hozzájuk férni. Lehetséges, hogy nem fog figyelni rájuk, például a macskafűnek köszönhetően, amely csak az övé. A másik veszélyt az erkélyek és a nyitott ablakok jelentik. Érdemes az erkélyt és az ablakot hálóval védeni, mert megeshet, hogy a macska nem veszi észre a magasságot, és vadászni indul.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →