Érted a macskádat? Mit üzen a macskák viselkedése és hogyan érthetjük meg őket a legkönnyebben

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A macskák szeszélyes és független házi kedvencek, és viselkedésük egyesek számára érthetetlennek tűnhet. A macskáknak azonban megvan az okuk ezekre a furcsa szokásokra, és ez gyakran a kommunikáció egyik formája. Tudod, mit akar mondani neked a macskád?

Hogyan beszélnek hozzánk a macskák?

A macskák sokak számára rejtélyesek, és viselkedésük az emberek számára érthetetlen lehet. Talán ezért is nevezik őket kiszámíthatatlan, magányos és büszke állatoknak. A macskáknak azonban megvannak a saját módszereik arra, hogy kimutassák a szeretetüket, vagy jelezzék, ha elégedetlenek.

A macskák sokféle hangot használnak a kommunikációhoz. Néhányat könnyebb megérteni, mint másokat. Például boldogan dorombol, ha üdvözöl minket vagy játszani szeretne. A fújás vagy morgás viszont egyértelműen dühöt vagy félelmet jelez. De a dorombolásnak is sokféle jelentése van - általában úgy tartják, hogy a macska akkor dorombol, ha elégedett. Néha azonban előfordulhat, hogy nem elégedettségből, hanem esetleg félelemből vagy fájdalomból fakad.

Tudtad, hogy a felnőtt macskák általában nem nyávognak egymásnak, de a háziasított macskák megtanultak nyávogni az embernek? Nyávog, hogy felhívja magára a figyelmet. Általában ételt, ölelést vagy a kertbe vezető ajtó kinyitását kérik.

A macska egész testével beszél hozzánk

A macskák furfangos lények, és mindegyikük megtalálja a módját, hogy "megszelídítse" a gazdáját, és megkapja tőle, amit elvár. Ezért lehetséges, hogy a macskád megtanulja, hogyan jelezzen neked. Például azzal, hogy a mancsával megkopogtatja az üveget, felugrik az ágyra vagy észrevétlenül odabújik hozzád a kora reggeli órákban, a macskád azt próbálja közölni veled, hogy itt az ideje, hogy enni adj neki, vagy kiengedd a reggeli sétára.

A feje dörzsölésével, mancsa nyalogatásával és dörzsölgetésével szeretetét fejezi ki irántad. Nem ritka, hogy egyes macskák nyalogatják gazdájuk haját vagy szakállát. A gondoskodással mutatják ki irántuk érzett szeretetüket. Ha a lábadhoz dörgölőzik, macskád hozzátartozóként jelöl meg téged.

A farok és a fülek nagyszerűen jelzik a macska érzelmeit

A macskák azonban sokkal inkább testbeszéddel, mint hangokkal kommunikálnak. A farkuk és fülük helyzete sokat elárul a hangulatukról. A farok és a fülek nagyszerűen jelzik a macska érzelmeit.

A felálló farok felemelt fejjel párosulva általában örömöt jelez. A lógó farok viszont elégedetlenséget vagy félelmet mutat. Ha a macska ide-oda csapkod a farkával, valószínűleg zaklatott, ideges vagy dühös. Az oldalirányú farokmozgás azonban nem feltétlenül jelent rosszat, vannak más jelek is, amelyeket figyelembe kell venni.

A fülek helyzete is jól mutatja, hogy a macskád hogyan érzi magát. A felfelé álló és előre mutató fülek éberségről árulkodnak. Általánosságban elmondható, hogy minél inkább oldalra és hátra hajtja a macska füleit, annál kevésbé érzi jól magát. A hátra csapott fülek és a fújás biztos jele annak, hogy a macska fenyegetve érzi magát, vagy nem tetszik neki, amit csinálsz.

De minden macska más és egyedi, ezért rajtunk múlik, hogy észrevegyük, milyen jeleket küld nekünk a macskánk!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →