Kaja-kisokos: milyen ételeket adhatunk kedvenceinknek?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Akárcsak a sajátunkra, kedvenceink táplálkozására is kiemelten fontos odafigyelnünk egészségük megőrzése érdekében. Négylábú barátaink táplálékigénye eltér a miénktől, valamint egyes ételekre adott allergiás reakcióik egészen ártalmatlannak tűnő ételek fogyasztásakor is jelentkezhetnek.

Amennyiben bizonytalanok vagytok kedvencetek táplálását illetően, a legbiztosabb megoldás, ha állatorvossal vagy dietetikussal konzultáltok. Felelős gazdiként azonban hasznos, ha ismeritek néhány alapvető élelmiszer hatásait kutyátokra és macskátokra. Lássunk néhányat ezek közül:

Amit NEM ehetnek kedvenceink:

Édességek: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az édességek szinte kivétel nélkül tiltólistások kedvenceink étrendjében. A csokoládéban, illetve a kakaóban található theobromin a kutyák számára mérgező, ezért fokozottan ügyeljünk rá, hogy semmilyen körülmények között ne férhessenek hozzá. Minél nagyobb egy csoki kakaótartalma, annál veszélyesebb. A másik komoly veszélyt jelentő édes összetevő a nyírfacukor, másnéven xilit, ami az átlagos cukroknál is sokkal veszélyesebb, halálos méreg kiskedvenceink számára. Egy 10 kilós kutyánál már fél kávéskanálnyi xilit elfogyasztása is halálos kimenetelű lehet a vércukorszint vészes csökkenése és májkárosodás miatt. Macskák esetében kevesebb információ áll rendelkezésünkre, de nem javasolt kísérletezni vele.

Zöldségek, gyümölcsök: Kedvenceink étrendjébe számos zöldséget beépíthetünk, amik kifejezetten pozitív hatással vannak egészségükre nézve, azonban vannak, amiket mindenképp el kell kerülnünk. A legtöbb konyhában megtalálható hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma stb.) kutyáink számára mérgezők, szervezetük képtelen lebontani a tioszulfát nevű vegyületet, amely fogyasztása a vörösvértestek rombolásához vezet. A szőlő a kutyáknál sok esetben vesekárosodást és emésztőrendszeri problémákat okozhat, így fogyasztása nem ajánlott.  A cicák esetében egyelőre nincsenek konkrét adatok, hogy rájuk is hasonló hatással lenne ez a gyümölcs, azonban néhány esetben náluk is megfigyeltek már negatív reakciókat, így ezért jobb az óvatosság. Az egyre népszerűbb avokádó kedvenceink számára sajnos szintén mérgező a benne található persin miatt, így soha ne adjunk állatainknak belőle! Kis mennyiségben a paradicsom nem okoz gondot, nagyobb mennyiség fogyasztása viszont komoly egészségi problémákat okozhat kedvenceink számára.
Ki ne látott volna már vidáman diót rágcsáló kutyát? Azonban kevesen tudják, hogy komoly veszélyt jelenthet rájuk nézve: a földön maradt penészes dió súlyos mérgezéses tüneteket okozhat, ezért fokozottan figyeljünk rá, ha kedvencünk a diófa alatt ropogtatna.

Italok: A cukor, édesítőszer, koffein és alkohol tartalmú italok sokkal súlyosabb módon hatnak kedvenceink szervezetére, mint ránk, emberekre. Macskának vagy kistestű kutyának akár egy teáskanálnyi mennyiség alkohol és végzetes lehet, ezért fokozottan ügyeljünk rá, hogy kedvenceink semmiképp se fogyasszanak ezekből.

 

Amit ehetnek, de mértékkel vagy feldolgozva:

Bizonyos ételek nem jelentenek veszélyt kisállatainkra, amennyiben mértékkel, valamilyen feldolgozott vagy adott esetben nyers formában fogyasztják.

Csont: Mindenképp kerüljük a főtt vagy sült csontokat, és kizárólag nyers formában adjuk kedvenceinknek. Előbbiek ugyanis szilánkosra törhetnek, így fulladást okozhatnak, vagy felsérthetik a szájukat, nyelőcsövüket, akár belső szerveiket.

Zöldségek, gyümölcsök: Számos olyan zöldség és gyümölcs van, ami kifejezetten egészséges kedvenceink számára, cukortartalmuk miatt azonban csak kis mennyiségben ajánlott adnunk nekik. Ilyen például a banán és az eper, mindkettő vitaminokban és rostokban gazdag, de nem szabad túlzásba esnünk velük! Egyes vitaminokban gazdag, alapvetően egészséges gyümölcsöket, mint pl. az alma, körte vagy a csonthéjasok csak fokozott óvatossággal adjunk négylábú társainknak: a magokat minden esetben távolítsuk el, hiszen ciánt tartalmaznak, ami kis mennyiségben is mérgező, emellett érdemes meghámoznunk is, hiszen a héjuk vegyszereket tartalmazhat.

Tejtermékek: Kutatások bebizonyították, hogy a kutyáknak és macskáknak nincs szükségük tehéntejre az egészséges táplálkozáshoz. A tej növelheti bizonyos gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért érdemes óvatosan bánnunk vele. A fermentált, savanyított tejtermékek, mint például a (natúr, cukormentes) joghurt, jóval kevesebb laktózt tartalmaznak, így mértékkel adhatunk belőlük kedvenceinknek.

Hal: A halak nagy része kiváló fehérjeforrás, fogyasztása jó hatással lehet a bőr és szőrzet egészségére, illetve ismert gyulladáscsökkentő, emellett gazdag kollagénforrás. Fontos azonban arra ügyelnünk, hogy a halakban található szálkákat alaposan eltávolítsuk, mivel könnyen fulladást okozhatnak. Emelett kerüljük a nyers halakat, melyek veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak. Halfogyasztásra remek választás a lazacolaj!

Méz: Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amik nagyon jó hatással vannak a kutyusunkra, a kulcs itt is a mértékletesség. Kölyökkutyák számára viszont tilos a méz fogyasztása a gyenge immunrendszerük miatt.

Tojás: A tojást főzve nyugodtan adhatjuk kedvenceinknek, akár napi szinten is. Nyers formában alkalmi fogyasztással szintén hozzájárulhat egészségükhöz, viszont bizonyosodjunk meg róla, hogy szalmonellamentes tojást kapnak.

 

Amit nyugodtan ehetnek:

Szerencsére számos olyan ember által is fogyasztott étel közül válogathatunk, amik kedvencünk számára is kifejezetten egészségesek, vitamindúsak és táplálóak. Ilyenek például a répa, sütőtök, áfonya, borsó, rovarfehérje, kurkuma, zöldborsó, brokkoli, csipkebogyó, édesburgonya, zabpehely, rizs, mogyoróvaj (100%-os cukormentes).

Természetesen itt is aranyszabály a mértékletesség és a változatosság. Fontos szem előtt tartanunk, hogy minden kiskedvenc más és más, eltérő szükségletekkel kortól, mérettől és egészségi állapottól függően. Kedvenceink táplálásánál a jó minőségű táp kiválasztása kulcsfontosságú, így érdemes az előbb említett szempontok alapján keresgélnünk. A Brit széles kínálatában ti is megtalálhatjátok a számotokra legideálisabb összetételű kutya- és macskaeledeleket: https://www.brit.hu/


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →