3 módszer a macska fogainak ápolására

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Az egészséges száj nagyon fontos a macska vitalitásának megőrzéséhez, ezért nem szabad elhanyagolnunk a gondozását. Szőrös barátaink számos szájbetegségben szenvedhetnek.

Mit tehetünk, hogy macskánk fogai tiszták maradjanak?

Csak kevesen gondolnak igazán arra, hogy külön gondot fordítsanak macskájuk fogainak ápolására. Pedig valójában ezek a háziállatok – csakúgy, mint a kutyák – hajlamosak a fogkőlerakódásra. A lerakódás azután különböző ínygyulladások, fekélyek és egyéb betegségek okozója lehet, amelyek nagyon kellemetlenné teheti a háziállat számára az étkezést, aminek következtében hamarosan fogyni kezd.

Rendszeresen ellenőrizzük macskánk fogait, és ne becsüljük alá az íny legkisebb kivörösödését sem. Ezért is fontos, hogy állatorvoshoz járjunk megelőző ellenőrzésre. Az állatorvos alaposan átvizsgálja az állat szájüregét, és jobban felfedezi az esetleges elváltozásokat, mint mi. Van azonban néhány dolog, amit mi is megtehetünk, hogy macskánk fogait tisztán tartsuk, és megelőzzük az esetleges egészségügyi problémákat. 

1. Mossuk meg a macskánk fogait

A szuvasodás és más betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja az, ha megmossuk a macskánk fogait. De valljuk be őszintén – macskáknál ez nem könnyű. A legjobb, ha már egészen fiatalon hozzászoktatjuk a macskát. Fokozatosan haladva a legtöbb macska némi gyakorlással és sok türelemmel hozzászokik a fogmosáshoz. 

Mindig használjunk azonban macskák számára kifejlesztett fogkefét és fogkrémet. Az embereknek szánt fogkrémek tartalmazhatnak a macskák számára mérgező összetevőket, a speciális kefék pedig a macskák fogaihoz vannak igazítva. Természetesen tökéletes lenne a fogakat minden nap megmosni, azonban az eredmények már a heti egy-két alkalommal végzett fogmosás esetén is nyilvánvalóak lesznek. 

2. Használjunk csábító fogápoló csemegéket

A jó minőségű fogápoló jutalomfalat segít megőrizni a macska fogainak egészségét, és még élvezni is fogja. Ezeket adhatjuk jutalomként, vagy csak azért, hogy örömet szerezzünk neki. Ezek a funkcionális jutalomfalatok segítenek eltávolítani a lepedéket a fogakról rágás közben, tartalmuk pedig megakadályozza a lepedék kialakulását és lerakódását. A fogmosással ellentétben ezeket a jutalomfalatokat biztosan szívesen fogadja majd kedvencünk. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle, étkezés után adjuk a macskának a jutalomfalatot. 

3. Vásároljunk kiváló minőségű macskaeledelt

A legjobb módja annak, hogy macskánk egészségét – beleértve a szája egészségét is – megőrizzük, ha jó minőségű táplálékot adunk neki. Csak akkor lesznek egészséges és erős fogai, ha kiváló minőségű és kiegyensúlyozott tápanyagokat tartalmazó eledelt fogyaszt. Ezzel szemben a rossz minőségű macskaeledel fokozza a fogkő képződését, és gyengíti a macska általános vitalitását és immunrendszerét. A természetes összetevőket tartalmazó, összetett, kiegyensúlyozott étrend gyakran tartalmaz enzimeket és más anyagokat is, amelyek segítenek lebontani a macska fogain lévő lerakódásokat. A száraztáp pedig rágás közben mechanikusan is eltávolítja azt.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →