Táplálkozás: Hogyan etessük kedvenceinket nyáron

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A nyári hónapok elhozzák a forróságot, és ez egyben a nyaralás ideje is. Milyen táplálékra van szüksége az állatoknak ebben az időszakban? Kell-e változtatnunk az étrendjükön a forró napokon? És mire figyeljünk elsősorban a hőség idején? Erről beszélgettünk Martin Kváš táplálkozási szakértővel.

Kezdjük a kutyákkal. Szükséges-e változtatni a táplálkozási szokásaikon a nyári hónapokban?

Az etetési szokások megváltoztatása nem csak felesleges, de akár negatív hatással is lehet a kutyára. A kutyák a megszokott menetrendet kedvelik, ezért a tál, az etetési idő stb. még a nyaralás alatt is maradjon ugyanaz.

Lehet-e a kutyát a hőségben speciális étrenddel hűteni?

Étrenddel semmilyen módon sem lehet a kutyát lehűteni. Ügyeljünk arra, hogy a nagy melegben a kutya mindig találjon árnyékot és pihenőhelyet. Forró napokon nem ideális hosszú sétákat tenni a kutyával. Ilyenkor a kutyát megnyíratni sem túl jó ötlet, a szőrzetnek ugyanis jelentős szerepe van a hőszabályozásban. Bár nekünk, embereknek nehéz ezt elhinni, a hosszú, vastag bunda megvédheti a kutyát a túlmelegedéstől. A rövid szőrű fajtákat ruhával kell védeni.

A nyári étrendbe nem kellene valami mást is beiktatni?

Nyáron nem szükséges teljesen megváltoztatni az étrendet. Ha a kutyának legalább egy kis étvágya is van, akkor nyáron is kaphatja a szokásos eledelt.

Hogyan biztosíthatjuk, hogy a kutya elegendő vizet igyon, és ne dehidratálódjon?

A kutya számára folyamatosan biztosítani kell a vizet, és a víznek frissnek kell lennie. Séta közben biztosítani kell számára, hogy rendszeresen igyon. Az sem baj, ha nem iszik minden alkalommal. Az, hogy nem iszik, nem jelenti azt, hogy nem szomjas. Lehet, hogy valami más eltereli a figyelmét és ilyenkor az ivás nem a legfontosabb számára. A következő ivásig ezért rövidebb időnek kell eltelnie.

Honnan tudhatjuk, hogy a kutyának nagyon melege van, és lehűlésre van szüksége?

Ha a kutyát a túlmelegedés veszélye fenyegeti, amikor nagyon melege van, sajátos módon kezdi el „hűteni” magát. Ilyenkor általában hátrahúzza a szája sarkát, hogy a lehűléshez szükséges légutakat kitágítsa. Nagyon gyakran a nyelvét lazán kilógatja a szája egyik végénél, ami lehetővé teszi, hogy a nedvesség elpárologhasson, ami így lehűti a kutyát. Ilyenkor a gazdinak gyorsan árnyas helyet kell keresnie, és hagynia kell, hogy a kutya egy kicsit lehűljön. Felejtsük el az olyan tévhiteket, mint például, hogy a hideg víz lehűti a kutyát. Ez részben igaz, de csak rövid ideig hatásos. A nedves bunda nagy párolgási felületet képez, ami lehűti a kutyát és a teste úgy kezd reagálni, mint télen, hőtermeléssel, így a kutya valójában túlmelegedhet. Úszás után a gazdinak meg kell szárítania a kutyát, vagy legalább árnyékos helyen kell tartania.

A macskáknak szükségük van-e étrendváltoztatásra melegebb időben?

A macskák természetüknél fogva nagyon jól tűrik a hőséget. Mindannyian láttunk már olyan képeket, amelyeken macskák élvezik a tűző napot. Biztosítani kell, hogy a macskák folyamatosan hozzáférjenek a vízhez.

Van valami, amiből többre van szükség a nyári étrendjükben?

Mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy az állat eleget igyon. A víz meghatározó tényező a hőszabályozásukban, és ha a szervezetük nem kap elegendő folyadékot, annak nagyon kellemetlen következményei lehetnek.

Mire kell legfőképpen odafigyelni a nyári étrend szempontjából?

Különösen a főtt ételek esetében fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű elektrolitpótlást, amely a melegben elpárolog a szervezetből. Főként a kutyák veszítenek nagy mennyiségű vizet a párolgás miatt. Aki utazott már nyáron kutyával az autójában, az tudja, hogy még közvetlen napsütésben is bepárásodnak az ablakok.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →