Nehezen mondunk le a virágokról? Íme 5 macskabarát virágfajta, amely mellett biztonságban tudhatjuk kedvencünket!

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A többség számára valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy számos szobanövény mérgező a macskákra nézve. Ám mi a helyzet az otthonunkat díszítő virágcsokrokkal?

Képzeljük el, hogy a lakásunk összes ablakában macskafű várja kiskedvencünket, ő mégis jobban érdeklődik bármilyen egyéb zöld növény iránt, a sárgarépa zöldjétől kezdve egészen a hatalmas rózsacsokorig. Ugye ismerős a helyzet? Általában minden növényt igyekszünk elrejteni a macskánk elől, ami kellő hely híján sajnos azt jelenti, hogy le kell mondanunk a zöld otthonról.

Ha ebben a cipőben járunk, szinte büntetésként éljük meg, ha valaki egy virágcsokorral kedveskedik nekünk. Hiszen ahogy betesszük a lábunkat a lakásba, cicánk lankadatlan érdeklődéssel közelít az új szerzemény felé egészen addig, amíg el nem rejtjük azt előle. Már pedig ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a csokor árthat-e a macskánknak, jó eséllyel olyan helyiségbe fogjuk száműzni szegényt, ahol szépsége nem érvényesülhet teljes pompájában, és illatát sem élvezhetjük igazán.

Éppen ezért nagyszerű hír, hogy számos olyan virág létezik, amelyet nyugodtan tarthatunk a konyhaszekrényen vagy az ablakpárkányon anélkül, hogy bármilyen komolyabb baj történhetne, egy kis kilöttyenő víztől eltekintve. Így ráadásul a hervadt csokor látványától sem kell tartanunk, hiszen a macskánk már azelőtt szétszedheti azt, hogy eljuthatna erre a pontra.

Elsőként egy általános tipp: válasszunk egyféle virágból álló csokrokat, és kerüljük a vegyes csokrokat! Ez vonatkozik a zöld díszítő növényekre, levelekre is. És most lássuk, hogy milyen biztonságos virágok jöhetnek szóba! 

Elsőként említhetjük a rózsát, amelytől biztosan nem kell tartanunk. Maradjunk a Rosacea családba tartozó hagyományos rózsaféléknél. A rózsa olyan klasszikus, amellyel sosem nyúlhatunk mellé, és az illata is mesés.

Hasonló biztonságban tudhatjuk kiskedvencünket az Alstroemeria, vagy az úgynevezett inkaliliom társaságában. FIGYELEM! Ez a fajta nem keverendő össze a hagyományos liliommal, amely rendkívül mérgező hatású a macskákra nézve! Az Alstroemeriák ezzel szemben veszélytelenek, viszonylag olcsón beszerezhetők, és sokáig gyönyörködhetünk szépségükben. Emellett csodaszép színekben kaphatók.

A gerbera is nagyszerű választás lehet. Bár rövidebb ideig pompáznak, mint az Alstroemeriák, rengeteg színben ontják hatalmas, gyönyörű szirmaikat. Ez az ötödik legnépszerűbb vágott virág, így bármikor könnyen hozzájuthatunk.

Meglepő lehet, de az orchideák is az ártalmatlan virágok táborát erősítik. Ez a virág egy apró műalkotás, amely évekig kitart, ha megfelelő gondját viseljük. Persze csak akkor, ha a macskánk nem eszi meg, nem teszi tönkre a gyökereit, vagy nem pusztítja el bármilyen egyéb módon.

Végezetül biztonságos választást jelent kedvencünk mellé a napraforgó is. Bár egy átlagos, hétköznapi virágnak számít, de nagy, sárga szirmaival beragyogja az egész lakást. 

Fontos, hogyha az ajándékba kapott csokorról nem tudjuk megállapítani, hogy árthat-e cicánknak, tegyük el biztonságos helyre. Akkor is, ha macskánk nem kifejezetten kóstolgatós típus. Jobb félni, mint megijedni.

Itt ellenőrizhetjük, hogy az egyes növények biztonságosak-e kedvencünkre nézve: Mérgező és nem mérgező növények listája – Macskák.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →