Menhelyi kutya örökbefogadása: mire kell figyelni és felkészülni

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Ha azon gondolkodsz, hogy új négylábú családtagot szeretnél hazavinni, talán gondoltál már az örökbefogadásra, mint lehetőségre. Rengeteg kutya van a menhelyeken, akik az otthon melegére vágynak, és lehet, hogy az egyikük tényleg hozzád való! Egy kutya örökbefogadása azonban nem mindig könnyű, és a menhelyi kutyák gondozása néha számos buktatóval jár. Ezért előre át kell gondolni a lehetőségeket, hogy az örökbefogadás mindkettőtök számára zökkenőmentes legyen.
Ha nem érdekel, hogy új partnerednek törzskönyve legyen, az örökbefogadás a legjobb megoldás! Ebben a cikkben tanácsokat adunk, hogyan készülj fel rá.

Mérlegeld a lehetőségeket: idő és pénz
Mielőtt úgy döntenél, hogy kutyát vállalsz, mindig mérlegeld a lehetőségeidet és az életmódodat. Ez egyaránt igaz a papírokkal rendelkező és a menhelyi kutyára is. Ha egész nap a munkahelyeden, vagy úton vagy, és minimális időd lenne az új társadra, inkább ne vállalj kutyát. Egy kutya sok örömet okoz, de nagy felelősséget is jelent. Olyan társat kapsz, aki 100%-ban tőled és a jelenlétedtől függ, és sok időt és törődést igényel. És a menhelyi kutyák esetében ez néha duplán igaz! Különösen a kezdet jelenthet kihívást mindkettőtök számára, amíg a kutya megszokja új otthonát. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kutyát esetleg traumatikus élmény érte, bántalmazták, vagy egyáltalán nem szocializálták. Ebben az esetben a kutyának igazán különleges gondoskodásra és sok figyelemre lesz szüksége.
Az idő mellett a pénzről sem szabad megfeledkezni. Bár egy menhelyi kutya beszerzési költsége lényegesen alacsonyabb, mint egy törzskönyvvel rendelkező kutya ára, figyelembe kell venned a minőségi táplálék, a rendszeres állatorvosi látogatások vagy a felszereléssel kapcsolatos további kiadásokat is. Az örökbefogadási díj 500-3000 CZK között mozog, és többnyire csak az oltás és az esetleges ivartalanítás költségeit fedezi. Az örökbefogadott kutyák esetében ráadásul gyakrabban kell állatorvoshoz járni - sajnos sosem lehet tudni, hogy a kutya min ment keresztül, és milyen egészségügyi problémái lehetnek.


Melyik kutya a megfelelő számodra?
Mindenhol rengeteg örökbefogadható kiskutya van, csak rajtad múlik, hogy menhelyről vagy nonprofit szervezettől (menhelyről vagy átmeneti gondozásból) veszel-e magadhoz kutyát. A menhelyről vagy átmeneti gondozásból származó kölykök általában több figyelmet kapnak, és jobban szocializálódtak. Az állami menhelyek gyakran túlzsúfoltak, és a menhelyi személyzetnek sajnos nincs kapacitása arra, hogy minden egyes kutyának megadják a szükséges egyéni figyelmet.
Ezután azt kell eldöntened, hogy milyen kutyát választasz. A legtöbb ember kölyökkutyát szeretne, ezért belőlük kevesebb van a menhelyeken. Egy kölyökkutya örökbefogadásának számos előnye van: kezdettől fogva a saját elképzeléseid szerint nevelheted, és valószínűleg nincsenek erősen negatív tapasztalatai. Másrészt viszont ritkán tudhatjuk, hogy az adott kutyából mi lesz, ha felnő. A kiskutya nevelése ráadásul sok időt és türelmet igényel.
Ezzel szemben a menhelyek általában tele vannak idősebb kutyákkal, amelyeket kevesebben választanak. Egy felnőtt kutya örökbefogadásának is megvannak a maga előnyei: gyakran olyan kutyáról van szó, amelyet szeretetben neveltek, és például pénzhiány vagy az előző tulajdonos lehetőségei miatt került menhelyre. Felnőtt kutyák esetében figyelembe kell venni, hogy már keresztülmentek egy s máson, és hosszabb időbe telik, amíg megszokják új otthonukat. Másrészt viszont gyakran nyugodtabbak, és a pubertáskort már régen maguk mögött hagyták.
Amikor kutyát választasz, ne félj kérdezni. A menhely munkatársai általában jól ismerik a kutyát, és leírják neked az alapvető személyiségjegyeit. Mit kell tudni a kutyáról az örökbefogadás előtt:
Mi a története - ha például mentett, bántalmazott kutya,
hogyan jön ki más kutyákkal és emberekkel,
félős-e,
van-e bármilyen egészségügyi problémája,
hozzászokott-e a sétáltatáshoz.

Mit kell tenned, amikor hazaviszed a kutyádat?
Új társat választottál, és már csak arra vársz, hogy hazavihesd? Itt az ideje, hogy előkészítsd kutyád új otthonát. Figyelembe kell venned, hogy kezdetben a kutya nem fogja jól érezni magát a saját bőrében, és időbe telik, amíg megszokjátok egymást. Ezért biztosíts neki egy biztonságos, privát helyet, ahol nyugalomra és békére lelhet. Ideális, ha először két fekvőhelyet szerzel be neki, hogy eldönthesse, hogy veled vagy egyedül akar-e lenni.
Gondolj bele, hogy minden új a kutya számára. Lehet például olyan kutya, amely napok óta egyedül volt, vagy csak kutyafalkában élt, és nem nagyon szokott hozzá az emberekhez. Türelmesnek kell lenned, és mindent fokozatosan és óvatosan kell megmutatnod neki. Ha már megszoktátok egymást, elkezdheted tanítani a kutyádnak mindazt, amit tudnia kell. Az alapvető parancsokon és szokásokon kívül az örökbefogadott kutyáknál gyakran a szocializációra kell összpontosítani. Ráadásul nagyon gyorsan függővé válhat tőled, és attól retteghet, hogy ismét elhagyod őt. Ebben az esetben a kutyát meg kell tanítani egyedül lenni.
Végül, de nem utolsósorban, ne felejtsd el etetni. A legjobb, ha a menhelyen tájékoztatást kérsz, hogy mihez volt szokva, és az új eledelre való átállást később, fokozatosan hajtod végre. A gyors ételváltás emésztési problémákat okozhat a kutyának.
De ne aggódj, csak egy kicsit több türelem kell hozzá, és ha úgy döntesz, hogy menhelyről fogadsz be kutyát, a kihívásokkal teli kezdet után végtelen szeretet vár rád új kutyatársadtól!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →