Macskanátha

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A macskák sokkal nehezebben viselik a megfázást, mint mi, emberek. Számukra ez egy elég komoly, és nagyon fertőző vírusos betegség. A macskanátha olyan betegségek kombinációja, amelyek tünetei közé tartozik a megfázás.

Ha a macskátok nem csak a meleg ablakpárkányról figyeli az őszi viharokat, hanem inkább a szabadban élvezi az élet örömeit és kihívásait, akkor jó eséllyel megfázhat. Nem csak a rossz időjárástól fázhat meg, ugyanis a nátha erősen fertőző, és több forrásból is származhat. A legtöbb esetben herpeszvírus és calicivírus okozza.

Mindkét vírus cseppfertőzéssel terjed a levegőben, akár több méteres távolságra is. A macskáknak még csak nem is kell közvetlenül érintkezniük egymással. Háziállatotok megfertőződhet fertőzött tárgyakkal, például tálkákkal, fekhelyekkel és egyéb tárgyakkal való érintkezés révén is (a calicivírus akár 4 hétig is életben maradhat a külső környezetben). Ráadásul a legtöbb macska, amelyik megfertőződött, élethosszig tartó hordozó marad. A calicivírus-fertőzés során még az ürülék és a vizelet is fertőző.

Calicivírus-fertőzés esetében az első tünetek 2-4 nap múlva, herpeszvírus-fertőzés esetében pedig körülbelül 7 nap múlva jelentkeznek. A tünetek közé tartozik az étvágytalanság, a magas láz, a kötőhártya-gyulladás és az orrfolyás. Laikus nyelven szólva, folyik a macska orra és szeme. Száraz kéreg kezd kialakulni a szeme és az orra sarkában, és még az is előfordulhat, hogy vér kezd el folyni az orrából. Ha a macskát nem kezelik, szemfertőzés alakulhat ki. Ezek a fertőzések különösen veszélyesek a vemhes macskáknál, mivel vetélést is okozhatnak. Ha a vírusfertőzéshez bakteriális fertőzés is társul, fennáll a veszélye, hogy a betegség tüdőgyulladássá alakul.

Calicivírus-fertőzés esetén hólyagok és fekélyek is megjelennek a szájban. Ezáltal az evés nagyon fájdalmassá válik a macska számára, és akár meg is tagadhatja az evést. A szájüregi fertőzést gyakran túlzott nyálképződés kíséri. Ha a hólyagok és fekélyek a lábujjak között is megjelennek, a beteg macska a mozgást is megtagadhatja, különösen, ha a fertőzés az ízületeket is érinti.

A macskanátha azonban csak a legyengült macskáknál jár szövődményekkel, illetve lehet végzetes kimenetelű. Ez vonatkozik az alultáplált, sérült, lábadozó vagy egyéb fertőzésben szenvedő macskákra. A kiscicák és az idős macskák szintén veszélyeztetettebbek. Ezzel szemben az egészséges felnőtt macskák gyakran nagyobb szövődmények nélkül leküzdik a fertőzést. Sokszor csak tüsszögnek és folyik az orruk.

A megfázás kezelése elsősorban a tünetek enyhítéséből és immunrendszer támogatásából áll. Ha a megfázást bakteriális fertőzés kíséri, antibiotikumokat kell alkalmazni. A ti feladatotok a beszáradt váladék eltávolítása és esetleg az orrmelléküregük átöblítése, ezért jobb, ha a beteg macskát egy ideig otthon tartjátok. A meleg és a pihenés is segít felgyorsítani a gyógyulást.

Teli pocakkal jobb betegnek lenni, ezért fontos, hogy a macskát evésre ösztönözzétek. A jó minőségű zacskós vagy konzerv eledel a legideálisabb választás. A minőségi eledel nem terheli feleslegesen a macska szervezetét nehezen emészthető anyagokkal. Nem árt, ha az eledelt vízzel hígítjátok, hogy a macska kellően hidratált maradjon.

A megelőzés jobb, mint a kezelés, és ez viszonylag egyszerűen, védőoltással biztosítható. A szokásos kombinált oltás mindkét vírust tartalmazza. Azokon a helyeken, ahol nagyobb a macskák koncentrációja, például menhelyeken, macskahotelekben, cicaházakban stb., további hatékony megelőzés lehet a higiénia, a rendszeres fertőtlenítés és az újonnan érkezők karanténba helyezése.

Ha tehát kedvencetek szívesen kóborol a szabadban, mindenképpen oltassátok be, hogy távol tartsátok a csúnya macskanáthát.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →