Macska pórázon: Hogyan csináljuk?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A macskák nagyon szeretik a friss levegőt. Legalábbis nagy részük. De nem mindegyiküknek adatik meg, hogy a természetben élvezze a szabadságot. Különösen a városban élő macskák töltenek sok időt zárt térben, nekik nincs alkalmuk szabadon futkározni. Épp ezért a macskatulajdonosok örülhetnek a lehetőségnek, hogy macskájukat kivihetik pórázon sétálni, és biztosak lehetnek benne, hogy macskatársaik élvezni fogják a levegőzést! A póráz azonban sokuk számára kihívást jelenthet. Hogyan küzdhetitek le ezeket a nehézségeket, hogyan tudjátok elérni, hogy a szabadban eltöltött séták mind a gazdi, mind a macska számára élvezetesek legyenek?

Egy eszköz a városba és a zöldbe

A macskák különösen a városban és olyan mezőgazdasági területeken vannak kitéve leginkább a veszélynek, ahol más állatok potenciális veszélyt jelenthetnek rájuk. Ezért nagyszerű választásnak tűnhet egy póráz a macskasétáltatáshoz. Ne feledjétek azonban, hogy a pórázon való sétálás sokkal nehezebb egy macskának, mint egy kutyának. Ennek egyik oka a cicák természete, ugyanis ők jóval makacsabbak, mint a kutyák, ami némileg megnehezítheti a kellemes sétát. Ezért legyetek türelmesek.

 Megfelelő felszerelés

Első és legfontosabb a megfelelő felszerelés kiválasztása. A pórázon kívül jól jön még egy hám is, amely kényelmesebbé teszi a sétát a macskák számára. Persze meg kell találni a kedvencetek számára megfelelő méretet. A hám ne legyen túl laza, különben a macskának túl nagy mozgástere lesz, de ne legyen túl szoros se, mert az kényelmetlen lenne számára, és nem élvezné a sétát.

 Alapos mérés

Az a legjobb, ha a macskát a hám megvásárlása előtt megméritek, hogy elkerüljétek az esetleges bonyodalmakat. Némely macska olyan nagy, hogy egy kisebb kutya hámja is megfelel neki. E téren jó, ha nyitottak vagytok minden lehetőségre, és azt választjátok, amelyik a legkényelmesebb a kedvenceteknek. Otthon mérjétek meg a macska mellkasának és nyakának kerületét, mivel ezek lesznek a legfontosabb méretek a hámhoz.

 Jó anyag

Ugyanilyen fontos az anyag. Manapság a boltokban már számos különböző anyagból készült hámot találtok. Ezek közül azonban nem mindegyik jó a macskáknak. Választhattok bőr, műbőr vagy mesterséges anyagból, például nejlonból készült hámot. A macskatulajdonosok visszajelzései alapján ez utóbbi a legjobb. A nejlon hám kényelmes és elegendő mozgásteret hagy a cicának, ugyanakkor könnyen karbantartható és tisztítható.

 Kényelmes póráz

A póráz kiválasztásakor ügyeljetek arra, hogy elég hosszú és erős legyen. Az is fontos, hogy kényelmes legyen a kezetek számára. A túl vékony póráz nagyon kényelmetlen lehet, ezért jobb, ha vastagabb, kényelmesebb fajtát választotok.

 Hozzászoktatás

Ha már mindenetek megvan a sétáltatáshoz, akkor következik a macska hozzászoktatása a felszereléshez. Könnyen lehet, hogy ez a szakasz több időt és türelmet igényel tőletek. Próbáljátok meg a hámot és a pórázt a macska etetőtáljának közelében hagyni. A macska így meg fogja szokni az új tárgyakat, és ami még fontosabb, összekapcsolja azokat valamivel, ami örömet okoz neki: az etetéssel.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →