Kutyahigiénia: a kutya megfelelő gondozása

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Házikedvenceink gyakran családtagok, így magától értetődő, hogy ugyanolyan kiváltságokat és kényelmet szeretnénk biztosítani számukra, mint bárki másnak. Kezdetben el sem tudtuk volna képzelni, hogy a kutyusunk mindenhová követni fog minket: a kanapéra, a fürdőszobába, és sokszor még az ágyba is. Ilyenkor azonban fontos betartani a higiéniai szabályokat, hogy biztosítsuk családunk és állatunk egészségét. Hogyan is néznek ki ezek a szabályok?

 

Megfelelő higiénia

A kutyával kapcsolatban is léteznek bizonyos higiéniai szabályok, amelyek fontosak az állat jó közérzetéhez. Rendszeresen ellenőrizd a szemét. A szeme soha ne legyen kivörösödött vagy könnyes. A váladékot nedves zsebkendővel távolítsd el. Ne felejtsd el a füleket is megtisztítani, ahol sok szennyeződés halmozódhat fel. A tisztítás során azonban ne menj túl mélyre, nehogy kárt tegyél a kutyában. Ha bármilyen problémát fedezel fel a kutya bármely testrészén, mindenképpen keresd fel az állatorvost, és beszéld meg vele a problémát!

 

Alapos fogápolás

Nagy figyelmet érdemelnek a fogak is, amelyeket fogkefével kell megtisztítani. Vehetsz egy speciális fogkefét az állatfelszerelés-üzletben, de akár egy régi fogkeféd is megteszi. Fontos, hogy a fogkefe elég puha legyen. Ugyanakkor jó tudni, hogy minél hamarabb kezded el a rendszeres fogmosást – ideális esetben már egészen kicsi korban –, annál jobban hozzá fog szokni a kutya, és mindennapos tevékenységgé válik számára. A tisztítás során főként arra a területre összpontosíts, ahol a fogak az ínnyel találkoznak, mert ott található a legtöbb baktérium. Ha a kutya nem szereti a fogmosást, próbálj beszerezni egy speciális ízű pasztát, amely kellemesebbé teszi a folyamatot. Soha ne használj azonban normál, általunk használt fogkrémet a kutya fogmosásához, mivel az olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem tesznek jót a kutya emésztésének.

 A bunda a kutya büszkesége

A kutya bundája is megérdemli a törődést és a figyelmet. Nemcsak az állat büszkesége, hanem az egészségéről is tanúskodik. Ahhoz, hogy sűrű és fényes legyen, megfelelő kutyatápot kell kapnia, amely elegendő vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint elég gyakran kell fürdetni és fésülni. A fürdetést csak kutyasamponnal végezd, ne használj emberi használatra szánt sampont. A CBD-tartalmú készítmények is segíthetnek, amelyek biztosítják magának a bőrnek és a szőrnek a megfelelő ápolását. A fésülés szintén nagyon fontos lépés, mert ezzel megszabadítod a kutyát az elhalt hámsejtektől és a régi szőrszálaktól. A fésülést és szőrzet ápolását akár egy kellemes, összebújós rituálévá is alakíthatod, például a kanapén, tévézés közben. Meglátod, hogy idővel megkedvelitek, sőt, szőrös barátoddal együtt mindketten várni fogjátok ezeket az alkalmakat.

 

Rendszeres otthoni takarítás

Mindenki, aki kutyát tart otthon, tudja, hogy elengedhetetlen és szükségszerű a rendszeres porszívózás. Akár kutya, macska vagy nyúl él az otthonban, minden állat szőrt hullat. A vedlési időszakban pedig ez halmozottan igaz. Porszívózáskor ne feledkezz meg az olyan helyekről sem, mint a sarkok, a kanapé zegzugai, vagy a szekrények mögötti rések.

 

Ha kedvencednek az ágyba is bemászni, valószínűleg tudod, hogy a gyakori ágyneműcsere elengedhetetlen. Ne feledd el lecserélni a lepedőt sem, és mindig alaposan porszívózd ki az egész ágyat, hogy még az első pillantásra nem észrevehető helyekről is eltávolítsd a szőrszálakat. Egy másik jó tipp, hogy időnként használj atkaölő spray-t.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →