Hogyan készítsük fel kutyánkat a télre

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A nappalok rövidülnek, a hőmérséklet csökken, lassan beköszönt az ősz. Az időjárás változásai nemcsak a mi immunrendszerünket, hanem kutyánk immunrendszerét is megviselik. Hogyan készíthetjük fel négylábú társainkat a lehető legjobban az ősz jelentette örömökre és kihívásokra?  

Az őszt rövidebb nappalok, alacsonyabb hőmérséklet, szitálás, köd és magasabb páratartalom jellemzi. Ugyanakkor a kutyák számára ez az évszak összekapcsolódik azokkal a levélkupacokkal, amelyeken átugrálhatnak, a sáros pocsolyákkal, amelyekben játszhatnak, a lehullott gesztenyékkel, amelyeket elkaphatnak, és egyéb örömforrásokkal. Ahhoz, hogy kedvencünk fitt és egészséges maradjon ezekhez a vidám tevékenységekhez, erősítenünk kell az immunrendszerét, és néhány egyszerű lépést meg kell tennünk:

Ebben az évszakban nagyobb a kockázata annak, hogy megfertőződik egy másik kutyától, mivel a magasabb páratartalom és az alacsonyabb hőmérséklet elősegíti a vírusok terjedését. Ráadásul a benti kutyák ki vannak téve a hőmérsékleti sokkhatásoknak. Míg mi levesszük a kabátot, amikor bemegyünk a házba, a kutya ugyanabban a bundában megy ki a szabadba, amely az otthoni hőmérséklethez szokott. Ezt azonban könnyen megelőzhetjük kutyakabát használatával, amely többé már nem csak egy divathóbort. A kutyákat hasznos – praktikus és értelmes módon – felöltöztetni. 

Amikor a kutya egészségéről beszélünk, mindig meg kell említeni a kiváló minőségű étrendet. Ez kéz a kézben jár azzal, hogy mekkora a kutya energiaszintje. A megfelelően működő immunrendszer alapja az egészséges bélrendszer. Sőt, ha a szervezetnek nem kell megbirkóznia a nehezen emészthető anyagok formájában jelentkező terhekkel, az állatnak több energiája marad az immunrendszere számára. 

Ha a kutya napközben sok időt tölt a szabadban, vagy egész évben a kertben él, a hidegebb napok során több energiát kell felhasználnia a teste melegen tartásához. Ezért több táplálékot kell adnod neki, vagy olyan táplálékot kell választanod, amely több energiát biztosít. Vitaminokat és probiotikumokat is érdemes beiktatni az étrendjébe, és ezek a kanapéhuszároknak sem ártanak :) Az alacsonyabb hőmérséklet nem kedvez a mozgásszervrendszernek, főként az ízületeknek. Különösen a szabadban tartott kutyák értékelik az ízületeket támogató táplálékot.

A szabadban tartott kutyákra ősszel más szempontból is oda kell figyelni. A kennel legalább három oldalról szigetelt kell legyen, az eledelük, és főleg a víz pedig száraz és lehetőleg meleg helyre kerüljön. A jeges víz nem igazán segít a hideg időben. 

Egy másik megoldás, amely segít megőrizni kutyád egészségét, a kennelköhögés elleni opcionális védőoltás. Ez főleg akkor fordul elő, ha a kutya gyakran kerül több kutya közé, például a kiképzőpályán vagy a kutyajátszótéren.

Egy másik csapda, ami kedvencünkre leselkedik, a Trombicula autumnalis nevű atka, amelynek csípése erős allergiás reakciót vált ki. A folt több napig viszket és vörös. A paraziták szívesen választják a kevésbé szőrös, és puha bőrrel fedett részeket, különösen a fülek redőit vagy a lábak közötti területeket és a hasat. Ezek apró, téglaszínű foltok. Szerencsére könnyen megszabadulhatunk tőlük parazitaölő szer vagy sampon segítségével.

A kutyának problémát okozhatnak a toklászok is.  Ezek olyan kis fűmagvak, amelyek a kutyák mancsához és más testrészeikhez tapadnak. Ezért lehetőleg kerüld a száraz fűvel borított helyeket, és minden séta után ellenőrizd a kutya szőrét és mancsait. Különösen figyelj oda, ha a kutya sokat vakarózik, vagy megpróbálja kiharapni a szőrét egy-egy helyen. 

A szőrzet rendszeres ellenőrzése a toklász és az atka mellett a bőrgyulladás felismerésében is segíthet. Ez különösen ebben az évszakban jelent veszélyt, amikor a kutya szívesen hempereg a koszos és sáros pocsolyákban, ami miatt könnyen megfertőződhet. 

És te várod már az őszt a forró nyár után? Be kell vallanom, hogy sem a kutyatársam, sem én nem nagyon szeretjük a meleg időt, ezért mindig nagyon várjuk az őszt és minden örömét (még ha piszkos is), amit kínálhat.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →