Hogyan erősíthetjük (nem csak) a kutya immunrendszerét

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Megérkezett az ősz, így itt az ideje, hogy megtámogassuk az immunrendszerünket, és odafigyeljünk testünk méregtelenítésére. Télen a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetünkben, és az időjárás változása is megterhelő. Mit tegyünk, hogy ne terheljük meg a kutya immunrendszerét, inkább támogassuk azt?

A mi immunrendszerünket és a kutyák immunrendszerét is sok minden legyengíti a nap folyamán. Természetellenes és kiegyensúlyozatlan étrendet követünk, mesterséges vitaminokkal, aromákkal, tartósítószerekkel és színezékekkel terheljük meg a szervezetünket. Igaz a mondás: erős immunrendszer = egészséges bélrendszer. A stressz és az alváshiány is rontja a helyzetet. Ráadásul a környezetünkben mindenhol találkozunk olyan méreganyagokkal, amelyek gyengítik az immunrendszerünket. Ilyenek a tisztítószerek, a mesterséges illatanyagok, a kültéri por vagy a szmog.

Az első és legfontosabb, amit egy kutya immunrendszeréért tehettek, hogy jó minőségű táplálékot biztosítotok neki. Olyan ételeket, amelyek nem terhelik meg a szervezetét, és nem veszik el a baktériumok és vírusok elleni küzdelemhez szükséges energiáját. A megelőzés mindig könnyebb, mint egy meglévő probléma megoldása. Ezért kerülni kell a gluténtartalmú ételeket (gluténmentes élelmiszerek), ugyanis azok egyeseknél ételintoleranciát, allergiát vagy autoimmun betegségeket okozhatnak. A gluténtartalmú gabonafélék úgynevezett üres kalóriák; olyan szénhidrátok, amelyek emésztése problémás, és nincs nagy tápértékük.

A gluténmentes gabonafélék, például a rizs vagy a kukorica viszont könnyen emészthetők a kutyák számára, és tele vannak olyan anyagokkal, amelyek fogyasztása jótékony hatással van az egészségükre. Mindkét összetevő megtalálható a hipoallergén kutyatápokban. Ezenkívül a burgonya is megfelelő köretként szolgálhat a szárazeledelben (gabonamentes élelmiszerek). Ha megfelelő módon dolgozzák fel, még az emésztőrendszert, és ezáltal az immunrendszert is javítja.

A jól megválogatott köret mellett a kutyatáp más összetevői is támogathatják az immunrendszert, így pl. gyümölcsök, gyógynövények, laktobacillusok, lazacolaj, stb. Minél természetesebb és kevésbé feldolgozott összetevőket tartalmaz a kutya étrendje, annál jobb. Persze összeválogathatjátok ezeket az összetevőket a kutyátoknak ti magatok is. Az áfonya például nagy mennyiségű C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, a lenmag gazdag rostokban és omega-3 telítetlen zsírsavakban, a sörélesztő pedig az egyik legjobb B-vitaminforrás, amely fontos a szervezet működéséhez, például az emésztéshez, sőt antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

A test méregtelenítő szerveit (pl. vesét és májat) támogathatjuk máriatövissel, sarkantyúvirággal, petrezselyemmel, csalánnal vagy gyermekláncfűvel. A holisztikus kutyatápok gyakran már tartalmazzák ezeket és más gyógynövényeket is, például a Brit Fresh állateledelek, amelyek figyelembe veszik a kutya általános állapotát, beleértve az összes orvosi szempontot. Ami a nedves kutyatápokat illeti, a monoproteines konzervek jó választásnak tűnnek az allergia megelőzésére. Mivel csak egyféle húst tartalmaznak, érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező kutyák számára is adhatók.

Különösen figyelnünk kell, ha kiskutyáknak választunk kutyatápot. Ők vannak ugyanis leginkább kitéve a környezetünkben lévő mérgeknek, mivel ők közelebb vannak a földhöz, ahol a szennyeződések jobban megmaradnak. Így ők több káros anyagot lélegeznek be, sőt a bőrükön keresztül is felszívhatják azokat. Az emésztőrendszerük is lényegesen rövidebb, így kevesebb idő áll rendelkezésükre, hogy a táplálékból a szükséges tápanyagok felszívódjanak. Tehát a könnyen emészthető ételek sokkal fontosabbak számukra.

A gondosan kiválasztott jutalomfalatokkal is erősíthetjük az immunrendszerüket. Ha funkcionális jutalomfalatot választotok a kedvencetek számára, nemcsak a szervezetének lesz könnyebb, hanem ez egyben jutalom is lesz a számára. Támogatjátok vele az immunrendszerét, ellátjátok őket a szükséges ásványi anyagokkal, és segítetek neki, hogy formában maradjon. Csak jól kell választani – az adott helyzetnek megfelelően.

Ne feledkezzetek meg a rendszeres féregtelenítésről sem, és legyetek résen, mert a tél elmúltával a kullancsok is életre kelnek. Ezektől is meg kell védenetek a kutyátokat. Ti méregtelenítitek magatokat és kutyatársatokat? Egész évben csináljátok megelőzés formájában, vagy ez egy évi egyszeri dolog nálatok, például tavasszal vagy ősszel?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →