Heti egy böjtnap: Valóság vagy városi legenda?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A farkasok és dingók állítólag ösztönösen böjtölnek, amiből sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a kanapén szundikáló kedvenceinknek sem árt néha egy-egy böjtnap. Azt gondolnánk, hogy a természet bölcs, így a vadállatok biztos tudják, mit csinálnak. De vajon igaz ez? Jót tesz a böjt a kutya egészségének, vagy inkább árt neki?


A farkasok és dingók azért nem esznek egy-két napig, mert nem minden nap tudnak élelmet szerezni, nem pedig azért, mert szükségük van a böjtölésre. Hiszen amikor zsákmányhoz jutnak, jól teleeszik magukat, és akár több napba is beletelik, mire megéheznek. Ebben az időszakban nem érzik szükségét annak, hogy táplálkozzanak. Az emberek gyakran összetévesztik az emésztést a böjttel. A mi kutyáink azonban rendszeresen és megfelelő mennyiségű táplálékot kapnak, így nincs szükség arra, hogy kihagyjunk egy napot.
Senki sem éhezik önszántából, így az állatok is csak kényszerből nem esznek: akkor, ha a vadászat nem volt sikeres, vagy, ha betegek. A vadállatok „böjtölésének” oka tehát egyrészt az, hogy nem tudnak élelmet szerezni, másrészt pedig az, hogy valamilyen betegség miatt nincs étvágyuk.


A vadon élő állatoknak rengeteg energiára van szükségük kondíciójuk megőrzéséhez, ezért a szándékos böjtölésnek nincs értelme. Épp ellenkezőleg, a nyártól őszig tartó időszakban mindent megesznek, amit csak találnak, hogy elegendő zsírtartalékot tudjanak felhalmozni a tél átvészeléséhez. Egy éhségtől legyengült ragadozó ráadásul nem fog sokat vadászni. Ha egy kölyökkutyát böjtöltetünk, megfosztjuk az egészséges növekedéshez és az új fogak növekedéséhez szükséges energiától. Idősebb, cukorbeteg, szoptatós vagy vemhes szuka kutyák esetében a böjtölés biztosan nem tesz jót kondíciójuknak.


Mi a helyzet azzal az érvvel, hogy kutyánk biztosan nem fog meghízni, ha hetente egy napot koplal? Nos, mindegy, hogyan etetjük kutyánkat (táppal, BARF-fal, főtt étellel) a napi adagot méretének, aktivitásának és alkatának megfelelően határozzuk meg. Semmilyen állatorvosi vagy táplálkozással kapcsolatos kutatás nem támasztja alá a heti egy böjtnap szükségességét. Éppen ellenkezőleg: egészségügyi szempontból a kutyáknak minden nap ugyanazokban az időpontokban kell enni kapniuk, sőt, még maga a táplálék sem változhat jelentősen. Ezért nem célszerű például a tápot egyik napról a másikra másfajta tápra cserélni.
Ha tehát azt fontolgatod, hogy bevezetsz heti egy böjtnapot, először konzultálj az állatorvosoddal, és hallgasd meg egy szakértő véleményét a témával kapcsolatban.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →