A macskákat is fenyegeti a túlhevülés veszélye

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Köztudott tény, hogy a macskák imádják elnyúlva süttetni a hasukat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy sosincs melegük, és ne lennének kitéve a túlhevülés veszélyének.

A macskák bundája nem a legideálisabb „öltözet” a meleg napokra. Ráadásul – a kutyákhoz hasonlóan – a macskák verejtékmirigyei is a mancsukon helyezkednek el. Emiatt meglehetősen könnyen túlhevülhetnek, melynek még nagyobb a veszélye a lakásban tartott kedvencek esetében, ha nem találnak maguknak hűsölésre alkalmas helyet.

Fontos tehát, hogy minél több friss levegőt engedjetek a lakásba, húzzátok be a függönyöket és gondoskodjatok róla, hogy ne legyen bent túl nagy meleg és fülledtség. Akkor is ügyeljetek erre, amikor nem vagytok otthon. Ne zárjátok a macskátokat az erkélyre vagy egy túlmelegedett helyiségbe. Épp ellenkezőleg: biztosítsatok az állat számára hozzáférést a lakás hűvösebb részeihez, például egy csempézett előszobához vagy fürdőszobához. Legyetek körültekintőek szellőztetéskor, és ne hagyjátok teljesen nyitva az ablakokat, ha az nem biztonságos a kedvencetek számára. Használjatok ventilátort a levegő megfelelő keringetése érdekében.

Emellett lényeges, hogy szőrös kis barátotoknak mindig legyen elegendő friss vize, és próbáljátok rávenni, hogy minél többet igyon. Ezt elérhetitek egy szökőkút használatával, de hasonló hatást válthat ki a csapból folyó víz hangja is. Ha hasztalannak bizonyulnak ezek a próbálkozások, keverjetek vizet a konzerves vagy alutasakos húshoz, vagy adjatok kiskedvenceteknek higított macskatejet, ez szintén megfelel a célnak.

A nyári időszakban nagyon fontos a macskák számára a megfelelő folyadékbevitel. Hajlamosak sokkal kevesebbet inni, mint a kutyák, és csak a kinyújtott nyelvvel történő szaporább légzés segítségével képesek hűteni magukat, így könnyen dehidratálttá válhatnak.

Fogjátok vissza a vadabb játékot ebben az időszakban. Biztosítsatok minél több nyugalmat a macskátok számára a nagy melegben, és időzítsétek a játékot a reggeli és esti órákra. Ám ekkor sem kell unatkozni és lemondani a szórakozásról: a vizes játékok jó választást jelentenek a hőségben, és segítenek a kiskedvencetek lehűtésében is. Engedjetek langyos (semmiképp ne jéghideg) vizet a mosdókagylóba, helyezzetek bele szívószálakat vagy más lebegő tárgyakat, melyeket a macska megpróbálhat kihalászni a mancsával.

Ha tetőtérben laktok, vagy valamilyen oknál fogva nagyon meleg van az otthonotokban, érdemes beszereznetek egy hűtőpárnát. Ezt házilag is kiválthatjátok azzal, ha törölközőt tesztek néhány fagyasztott PET palackra vagy jégakkura, melyeken kedvére pihenhet a szőrös kis barátotok.

Ne feledkezzetek meg a rendszeres fésülésről sem, melyet nyáron még gyakrabban elvégezhettek. Ezzel segíthetitek a szőrváltást és a bőrük könnyebb regenerálódását, illetve jobb légzését. Emellett érdemes megfontolnotok a hosszabb szőrű macskák nyári nyírását, ha nem okoztok ezzel túl nagy traumát szőrös kis társatoknak.

Ha nyáron el szoktatok utazni hétvégente (például egy nyaralóba), mindenképp gondoskodjatok róla, hogy ez idő alatt legalább egyszer nézzen rá valaki a macskátokra, és ellenőrizze a körülményeket a lakásban. Érdemes délre időzíteni ezt a látogatást, hiszen estére már visszahűlhet a lakás, és addigra a macska is túlhevülhet. Ha van otthon meteorológiai állomásotok, amely rögzíti a legmagasabb hőmérsékletet, mindenképp ellenőrizzétek azt, miután visszatértetek. Így ha legközelebb elutaztok, még ideálisabb körülmények között hagyhatjátok otthon kiskedvenceteket. Mielőtt elmennétek, töltsetek meg vízzel több itatótálat a lakás különböző pontjain, és engedjétek le a rolókat, vagy húzzátok be a függönyöket.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →