A fehér szőrű kutyák különleges gondozása

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Köztudott, hogy a fehér szőr megfelelő ápolás hiányában elszíneződhet, és sárgás vagy barnás árnyalatúvá válhat. De talán nem is gondolnánk, hogy bizonyos tápok és táplálékkiegészítők kifejezetten elősegítik a ragyogó fehér szőr megőrzését!

A szőr sárgulásának számos oka lehet. Egyike ezeknek a napfény. Ez a fekete kutyák esetében a legszembetűnőbb, mivel a szőrük a napsugarak hatására világosabbá, barnábbá válik. A hosszabb sütkérezések azonban fehér szőrű kedvenceinken is nyomot hagynak. Ez az elszíneződés elsősorban a háton, a füleken és a farokrésznél figyelhető meg. A nyári napsütést természetesen nem tudjuk teljes mértékben elkerülni, ám csökkenthetjük a szőrre gyakorolt hatását a megfelelő samponokkal és táplálékkiegészítőkkel. Mindkettőből léteznek olyan termékek, melyek kifejezetten fehér szőrű kutyáknak készülnek.

Olykor sötétebb pirosas vagy barnás elszíneződés figyelhető meg a száj vagy a szemek környékén, illetve azokon a részeken, ahol az állat gyakrabban tisztogatja a szőrét. Ezt a könnyben, a nyálban és a verejtékben jelen lévő szerves vegyületek okozzák. A szemek, az orr és a száj körüli területek fehérsége tehát rendszeres törölgetéssel és tisztítással őrizhető meg. Ha a kutya feltűnően sokat tisztogatja egyes testrészeit (a terület elszíneződéséből következtethetünk erre), mindenképp járjunk utána a jelenségnek, mert ez allergia, kiütés vagy sérülés tünete is lehet.

Ha szeretnénk elkerülni a szőr sárgulását, óvakodnunk kell bizonyos összetevőjű kutyaeledelektől. Ilyenek például a magas béta-karotin tartalmú tápok. Jó minőségű kutyaeledelek vásárlása esetén azonban nem kell ettől tartanunk. Ezek nem tartalmaznak béta-karotint. A kukoricát azonban érdemes elkerülni.

Válasszunk helyette gluténmentes köretet, például burgonyát, édesburgonyát vagy rizst. A sárgarépa és a friss sárgabarack is béta-karotinban gazdag. Ugyanakkor a lazacolaj köztudottan jót tesz a szőrnek, és ez alól a fehér szőr sem kivétel. Nyugodtan tegyünk belőle kutyánk eledelébe, ezzel biztosan nem ártunk neki. Nektek is van fehér szőrű kedvencetek? Sikerül hófehéren tartani a bundáját, vagy küzdelmes elkerülni az elszíneződést?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →